Miodowa magia – czyli słów kilka o herbacie z miodem

Zastanawialiście się kiedyś, czy herbata z miodem to faktycznie wspaniały lek na przeziębienie i ból gardła? A jeśli tak, to czy warto dodawać miód do wrzącego naparu? A może chcieliście dowiedzieć się jak przygotować wyśmienitą miodowo-owocową herbatę? 

Gorąca herbata z miodem – czy aby zdrowa?

Gorąca herbata z miodem i cytryną (a czasem także z ząbkiem czosnku i odrobiną masła) to dla domowej medycyny niemalże synonim antybiotyku. Ileż to razy nasze mamy i babcie proponowały nam zastosowanie tego przepisu gdy tylko temperatura „podskoczyła” nam o kilka stopni? Ale czy gorąca herbata z miodem to naprawdę dobry pomysł?

Wszystkie wyrobi pszczelarskie, bez wyjątku, posiadają właściwości lecznicze i zdrowotne. Nawet pszczeli jad bywa używany do przeprowadzania pewnych zabiegów. Niestety,  wokół właściwości miodu urosło tak wiele mitów, że niektóre z nich do dziś obecne są w naszej świadomości. Postarajmy się więc je zweryfikować.

Po pierwsze – miód podgrzany do temperatury ok. 60 stopni Celsjusza zupełnie traci na wartościach mineralnych, przeciwbakteryjnych i zawartości witamin. Jeśli miód doprowadzimy do wrzenia, to zamieni się on w zwyczajną mieszaninę wody, glukozy i cukru!

Jest i druga strona tego medalu, sugerująca, że podgrzewany miód może mieć działanie szkodliwe a nawet rakotwórcze. To jednak nie prawda.

Podsumowując więc – gorąca z herbata z miodem ani nie szkodzi ani nie pomaga zbytnio, choć na pewno wpływa na smak herbaty. Jeśli jednak chcemy zadbać nie tylko o kubeczki smakowe, ale i o zdrowie, najlepiej będzie uraczyć się gorącą herbatą, przegryzaną raz po raz odrobiną bułki lub biszkoptu polanego świeżym miodem. Ma to same dobre strony! Język jest bowiem doskonale ukrwionym organem, który, gdy tylko odrobina miodu znajdzie się na jego powierzchni, już zaczyna przekazywanie składników odżywczych do organizmu.

Herbata z miodem walczy z… kacem.

Naukowcy z Wielkiej Brytanii uważają, że miód to jeden z najlepszych dostępnych środków walki z kacem. Skąd takie rewelacje? Otóż badacze z Królewskiego Towarzystwa Chemicznego stwierdzili, że miód pozwala na dość szybkie wydalenie toksyn z organizmu. Dziać się tak ma dzięki fruktozie, jednemu z aktywnych składników miodu.

Eksperci podsumowujący wyniki badań sugerują, by po spożyciu większej ilości alkoholu zjeść nieco chleba z miodem lub wypić szklankę (niegorącej jak już ustaliliśmy!) herbaty z łyżeczką miodu. Taka recepta uratować nas ma ponoć przed kiepskim samopoczuciem i porannym bólem głowy.  Kto gotów do sprawdzenia?

Miodowe przepisy

Stwierdziliśmy już, że miód dodawany do gorącej herbaty traci swe właściwości. To prawda, ale czy jest to w stanie powstrzymać nas od skorzystania z niebanalnego smaku jaki oferuje świeża herbata doprawiona miodem? Chyba nie…

Przygotowaliśmy więc kilka, niezwykłych przepisów na miodowo-herbaciano-owocowe napary:

Herbata miodowa z sokiem pomarańczowym i goździkami

Składniki: duża szklanka (0,3 l) wrzątku, stołowa łyżka suszu herbacianego (czarnej herbaty), półtora łyżeczki herbacianej goździków, 3 stołowe łyżki miodu, ¼ filiżanki soku pomarańczowego, 2 stołowe łyżki soku cytrynowego.

Przygotowanie: Do niedużego, lecz rozgrzanego czajniczka (ceramicznego lub porcelanowego) wrzucamy susz i goździki, a następnie wrzątkiem zalewamy wodą. Czajnik zakrywamy i zaparzamy przez 5 do 8 minut. Przygotowany napój rozlewamy do dwóch filiżanek i dodajemy (po równo) miodu, soku pomarańczowego i soku z cytryny. Gotowy napar serwujemy od razu.

Owocowa herbata miodowa

Składniki: Liście czarnej porzeczki, maliny, jarzębina, pół litra wody.

Przygotowanie: łyżkę liści z czarnej porzeczki wymieszać należy z 3 łyżkami malin i 5 łyżkami jarzębiny (wszystkie łyżki stołowe!). Tak przygotowaną mieszankę zalewamy wieczorem wrzątkiem w półlitrowym termosie do pełna i zostawiamy na całą noc. Rano herbata jest już gotowa do picia. Serwujemy po filiżance dodając dodając do każdej łyżeczkę miodu.

Herbata z pieprzem i miodem

Składniki: łyżeczka suszu herbacianego (czarnego), 2 łyżeczki miodu, 2-3 ziarenka pieprzu, 0,5 l wrzątku.

Przygotowanie: susz herbaciany, miód i pieprz zalewamy wrzątkiem i parzymy przez 5 do 7 minut.